Inschrijven intervisiedag
Voor begeleiders
Intervisiedagen trajecten familieopstellingen
Heb je één of meerdere trajecten familieopstellingen gevolgd en wil je jouw kennis en vaardigheden opfrissen?
Dan zijn de intervisiedagen precies wat je zoekt!
Tijdens deze dagen krijg je de kans om je opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van familieopstellingen verder te ontwikkelen. Het maakt niet uit of je wil starten of reeds een tijdje bezig bent met het begeleiden van cliënten.
In een open en ondersteunende omgeving kan je samen met andere therapeuten je vragen, blokkades of moeilijke situaties bespreken. Ook als je momenteel geen specifieke vragen hebt, ben je van harte welkom om te brainstormen rond therapeutische vraagstukken en te oefenen met collega's. Wederom zal ik een live demonstratie geven van een 1-op-1 begeleiding of een groepsopstelling. Vervolgens krijg je de kans om zelf, per twee, aan de slag te gaan als cliënt of begeleider.
Dit is geen reeks maar je kunt telkens per dag inschrijven.
Ik kijk ernaar uit om je te verwelkomen op een intervisiedag zodat jouw talenten en jouw praktijk zich verder mogen ontplooien.
Voor wie?
Voor diegene die minimum het basistraject familieopstellingen gevolgd hebben of diegene die reeds werken met familieopstellingen in hun praktijk.
Waar en wanneer?
Dit gaat steeds door op een donderdag van 10u tot 16u:
- 13 februari 2025
- 20 maart 2025
- 5 juni 2025
De intervisiedag gaat door in
kasteel Borluut te Sint-Denijs-Westrem,
Kleine Gentstraat 46/b (5km van het St-Pieters-station Gent).
Wat breng je mee?
- een lunchpakket
- opstellingsmateriaal waarmee je graag werkt als begeleider
(poppetjes/steentjes, matjes, tekengerief, visualisaties, ....)
- eventueel matje en/of dekentje (na lunch voorzie ik 10 à 15 min rust)
- eventueel schrijfgerief om te noteren
Prijs?
90€
Early bird van 6/1 tot 11/1 : 80€
Over Familieopstellingen
De grondlegger van familieopstellingen is Bert Hellinger. Zijn gedachtegoed komt voort uit het systemisch denken, meer specifiek uit de contextuele systeemtherapie van Nagy (uitgesproken [noche]). Nagy paste zijn theorie voornamelijk toe via gesprekstechnieken en actiepunten voor thuis. Bert Hellinger heeft hier een nieuwe techniek aan toegevoegd, namelijk het opstellen van representanten. Met deze techniek kwam hij in aanraking als hij als missionaris in Zuid-Afrika werkte.
Representanten zijn mensen uit een groep (een workshopgroep of therapiegroep) die iemand voorstellen uit het leven van de cliënt. De cliënt mag de verschillende representanten kiezen en een plaats geven in de ruimte. Vanuit de manier waarop de cliënt de representanten plaats, kan men reeds het één en ander afleiden (bijvoorbeeld: kijkt een koppel naar elkaar of weg van elkaar). De begeleider vraagt aan de representanten naar hun gevoel en attitude tov de anderen.
Het is een techniek dat ons toelaat naar onze onbewuste drijfveren te kijken, die je niet steeds via gesprekstechnieken in het bewuste krijgt. Door het opstellen van iemand zijn familiesysteem, worden de niet-zichtbare spanningen tussen familieleden blootgelegd, die mogelijks invloed hebben op de cliënt. De therapeut tracht om terug harmonie te brengen in het familiesysteem. Ook kan het de cliënt een mogelijks nieuwe houding tonen.
Eender welk thema kan opgesteld worden. Zo noemen de opstellingen die gaan over familierelaties: familieopstellingen en opstellingen die gaan over werk-thema's: organisatieopstellingen. Ook medische (vb: medische klacht waar de dokters geen raad mee weten) of materiële kwesties (vb: verkoop van een huis) kunnen opgesteld worden. In het systemisch gedachtegoed van familieopstellingen gaat men ervan uit dat we beïnvloed worden door onze context.
Ondanks het feit dat we ons niet continu bewust zijn van onze voorouders, hebben zij wel degelijk een invloed op ons. Tijdens de zwangerschap en geboorte krijgen we elk ons pakketje mee. Hierin zitten zowel de talenten van onze voorouders als sommige van hun trauma's. In elk familiesysteem herhalen zich moeilijke thema's, gelukkig steeds een beetje afgezwakt. Als je uit een familie komt waar de vorige generaties gesukkeld hebben met een faillissement, zelfmoord, depressie, seksualiteit ... bestaat de kans dat het ook voor jou een uitdaging is om hiermee om te gaan. Ook positieve eigenschappen kunnen doorgegeven worden: fierheid, een goed instinct om zaken te doen, fijngevoeligheid, gezinsleven, humor ... Tijdens opstellingen kunnen deze dynamieken aan het licht komen.
Ook kan je thema's van je ouders met je meedragen, zonder hiervan bewust te zijn. Als kind ga je gemakkelijk emotionele situaties, die teveel zijn voor je ouders, gaan dragen. Een kind is afhankelijk van zijn ouders en doet, vanuit liefde en overlevingsinstinct, alles binnen zijn mogelijkheden opdat de ouders hun leven zouden aankunnen. Eenmaal volwassen, kunnen deze overlevingsstrategieën hun functie verloren hebben en vooral negatief gaan doorwerken op de persoon in kwestie. Het bewust worden van deze patronen is de eerste stap naar heling.
Familieopstellingen kunnen zowel individueel als in groep plaatsvinden. In groep heb je het nadeel dat jouw specifieke opstelling misschien op dat moment niet aan bod komt. Het grote voordeel is dat een groep meer kan dragen en dat ook anderen hun opstelling een puzzelstukje voor jou kunnen zijn. In een individuele opstellingen van een cliënt kunnen voorwerpen als poppetjes of kussens gebruikt worden (in plaats van representanten) om de verschillende elementen een plaats te geven.